Šokolado fondiu – prabangus, šiltas, tirpstantis šokolado desertas, idealus bet kokiai šventei. Patiekiamas su įvairiais vaisiais, uogiene, riešutais ar sausainiais, suteikiantis galimybę mėgautis įvairiais skoniais. Lengvas pagaminime, jis puikiai tinka vakarėliams, romantiškiems vakarams ar šeimos susibūrimams, suteikdamas skonį ir prabangą kiekvienam stalo akcentui.
Tas nuostabus jausmas, kai vėsų, niūrų rudens vakarą ar šaltą žiemos dieną galime jaukiai pasimėgauti šokolado fondiu tiesiog namuose. Kai niekur nesinori eiti, važiuoti, bet kažko skanaus ir šilto – tikrai neatsisakytumėme. Ar žinote, koks iš tikrųjų yra tikras fondiu ir kaip jį pasigaminti namuose?
Šokolado fondiu, tai karštas šokoladas specialiame inde. Valgomas jis yra su pasirinktais ingredientais, tai gali būti: riešutai, džiovinti ar švieži vaisiai, marcipanas ir kt. Tuomet su smeigtuku imamas pasirinktas vaisius ir mirkomas karštame šokolade. Specialus indas būna šildomas iš apačios žvakės ar kitos priemonės pagalba. Todėl šokoladas nuolat išlieka šiltas ir nesustingsta.
Jeigu esate šokolado gerbėjas, tikrai žinote, jog jis gali būti kelių rūšių: juodas, pieniškas ir baltas. Naujiena – Ruby šokoladas. Tai ypatinga šokolado rūšis, kuri yra ryškiai rožinės spalvos. Sukurtas „Barry Callebaut“ laboratorijoje. Ruby šokoladas turi švelnų, subtilų skonį, primenantį vaisius, avietes. Tai išties ypatinga šokolado rūšis ne tik dėl savo skonio, bet ir spalvos, todėl šiandien šokolado fondiu galite ragauti jau ir su Ruby šokoladu. Jį rasti kiek sudėtingiau, tačiau šokolado parduotuvėse – turėtų pavykti.
Gaminant fondiu, reikėtų pasirinkti norimą variantą. Svarbu atsižvelgti ir į tai, kokius ingredientus rinksitės, pavyzdžiui, jeigu renkatės saldžius vaisius, tai su baltu šokoladu saldumas bus maksimalus, labiau tiktų juodas. Tačiau, kaip ir minėjome, tai skonio reikalas.
Jeigu planuojate gaminti fondiu namuose, būtinas yra specialus fondiu indas. Jų būna labai įvairių, kainos taip pat skirtingos. Nuo itin ekonomiško varianto iki prabangaus fondiu indo ar rinkinio, kuris puikiai derės prie bet kokio interjero. Nors aukšta kaina ne visada reiškią kokybę, vis dėlto, norint kokybiško fondiu, reikia ir kokybiško indo. Jis gali pasižymėti tokiais privalumais, kaip: ilgaamžiškumas, lengva indo priežiūra.
Dažniausiai indai būna gaminami iš tokios medžiagos, kuri neleidžia karštam šokoladui (ar, pavyzdžiui, sūriui) prilipti, todėl taip kur kas lengviau išplausite indą, o ir valgyti bus patogu. Kai kuriuos dubenėlius galima dėti į mikrobangų krosnelę, pavyzdžiui, jeigu labai skubate. Visas fondiu reikalingas priemones galima pirkti atskirai, bet patogiausia, kai perkamas iš karto visas rinkinys. Jį dažniausiai sudaro pagrindas su šildytuvu, dubuo ir šakutės/smeigtukai.
Jeigu norite lengviausio kelio – įsigykite specialiai fondiu skirtą šokoladą, o tiksliau šokolado kubelius, plyteles ar pan. Tokį šokoladą lengvai ištirpinsite ir jis bus paruoštas valgyti. Jį galite rasti šokoladinėse arba ir įprastoje didesnėje parduotuvėje, tačiau verta rinktis kokybišką, brangesnį šokoladą. Galima pirkti ir karšto šokolado miltelius, tačiau jie dažniausiai vertinami kiek blogiau už aukščiau minėtus, mat gaunasi skystesnė masė, o milteliai kartais jaučiami. Kokybiškas fondiu yra toks, kuriame nesijaučia jokių gumuliukų, miltelių, o masė būna vientisa.
Iš tikrųjų, karštas šokoladas ir fondiu, tai ne visai vienodi dalykai. Jeigu mėgstate pagardinti karštą šokoladą prieskoniais, tuomet puikiai tiks cinamonas, apelsino žievelė, specialus prieskonių mišinys, smulkinti riešutai ir t.t. Tačiau, jeigu gaminate tikrą šokolado fondiu, jis turėtų būti be priedų.
Šis receptas bus pats lengviausias, kurį net sudėtinga pavadinti receptu.
Įsigykite specialiai fondiu skirto šokolado (jis jau būna pasmulkintas), jį galite rasti šokoladinėse ar saldumynų parduotuvėse. Tokį šokoladą užtektų tiesiog ištirpinti garų vonelėje ir mėgautis su pasirinktais vaisiais. Svarbu, kad žvakė ar degiklis degtų tol, kol mėgaujatės šokoladu, kad šis nesustingtų ir visą laiką būtų šiltas. Viskas. Įsigyti galite juodą, pienišką arba Ruby (rausvą) šokoladą.
Skanaus.
Jums reikės 150 ml grietinėlės, 350 g kokybiško juodojo šokolado be priedų ir vos 2 šaukštelių likerio.
Iš pradžių, ant lengvos ugnies reikėtų pakaitinti grietinėlę, o vėliau į ją įdėti šokolado gabaliukus, plokšteles ar kitokiu būdu susmulkintą šokoladą. Viską iš lėto maišyti, stebėti, kad nepridegtų, tuomet įpilti porą šaukštelių likerio. Mirkymui puikiai tiks ne tik vaisiai, bet ir sausainiai (be priedų), zefyrai (marshmallow) ir kiti priedai, kurie Jums patinka.
Skanaus.
Visi receptai yra išties labai paprasti, tačiau geram fondiu svarbūs yra keli dalykai. Visų pirma, būtinas fondiu indas, jeigu norisi tikro fondiu. Antra, labai svarbu, kad produktai būtų kokybiški, ypač – šokoladas. Jis turi būti be priedų, kuo daugiau procentų kakavos (ne mažiau 80 proc.). Na, o rinkdamiesi specialiai fondiu skirtą šokoladą, niekada neprašausite. Jeigu naudojate grietinėlę, ji turėtų būti riebi. Vaisius taip pat rinkitės kokybiškus, kad supjaustyti jie nepasidarytų per minkšti, o išsaugotų savo struktūrą.
Šokolado fondiu istorija prasidėjo dar 1960-aisiais Šveicarijoje. Šio išradimo karalius Conrad Van Houten. Šis išradimas labai greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje ir tikrai ne tik dėl savo skonio. Tai buvo ir tebėra puikus būdas praleisti laiką su artimaisiais, jaukiai pabendrauti, pasidalinti mintimis, įspūdžiais. Juk toks skanus ir saldus desertas gali nejučia atverti visas atvirumo kortas, o bendravimas tampa kur kas sklandesnis ir įdomesnis. Be to, šokolado fondiu yra savotiškas menas ir kūryba – galite gaminti, eksperimentuoti, ragauti šokoladą su įvairiausiais priedais, pridėti prieskonių ir t.t. O galbūt net sukursite savo autorinį receptą, kurio dar niekas niekada niekur nebuvo parašęs?
Linkime skanių, kūrybingų ir malonių akimirkų bei jaukaus bendravimo su šeima, draugais ar kolegomis.
Būk pirmas palikęs komentarą!
Rašyti komentarą